Campagne vechtscheiding

In onder andere drie radiocommercials worden mensen opgeroepen om in actie te komen bij een vechtscheiding in hun omgeving. Door er over te praten met de ruziënde ouders en zo nodig hulp in te schakelen, kunnen de nadelige gevolgen van een vechtscheiding voor kinderen worden verminderd.

Scheiden

In Nederland treden ieder jaar ongeveer 80.000 mensen in het huwelijk en gaan gemiddeld 33.000 stellen scheiden. Naar schatting verloopt 20 procent van de scheidingen problematisch. Zo zijn in Nederland in totaal 16.000 minderjarige kinderen die ernstig lijden onder een vechtscheiding.

Strijd

Als er sprake is van een ‘vechtscheiding’ wordt er nog nauwelijks naar de kinderen geluisterd. Doordat de vader en moeder zo met elkaar strijden, elk overtuigd van hun eigen gelijk, hebben ze niet meer door dat de kinderen eronder lijden.

De gevolgen voor, met name jonge, kinderen bij een vechtscheiding kunnen ver gaan. Niet alleen leerproblemen zijn aan de orde, maar ook gedragsproblemen en gevolgen voor het in de toekomst aangaan van volwassen relaties.

Hulp vanuit de omgeving

“Papa wil niet naar mijn afzwemmen komen als mama er ook is.” “Als ik het leuk heb gehad bij papa, wordt mama meestal boos.” “Mijn ouders schreeuwen nog meer tegen elkaar dan toen papa nog thuis woonde.”

De campagne-radiospots beginnen met deze uitspraken van kinderen. Een duidelijk signaal waarmee de campagne de omgeving van een gezin in vechtscheiding oproept om in actie te komen. Ga het gesprek aan, roep om hulp bij andere betrokkenen of vraag advies bij ‘Veilig Thuis.’ Help zoveel je kunt.