RvdK: armoede speelt rol in 40 procent van de meldingen

In ruim 40 procent van de meldingen die bij de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) binnenkomen omtrent ernstige zorgen over de situatie van een kind, speelt financiële problematiek van de opvoeders een rol. Deze vorm van armoede is naast psychische problematiek en verslavingsproblematiek een van de grootste risicofactoren voor kindermishandeling.

Stress

‘Vaak veroorzaken financiële problemen veel extra stress in toch al instabiele situaties. En wanneer een deel van die stress bij volwassenen weggenomen kan worden, verkleinen we de kans op kindermishandeling’, stelt directeur Annette Roeters van de RvdK.

Risico’s

Nederland telt volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 421.000 kinderen in gezinnen met een laag inkomen, dat is één op de acht kinderen. Van hen groeien 131.000 kinderen op in een gezin waarin het inkomen langdurig laag blijft. Ze lopen het risico dat ze onvoldoende eten en kleding krijgen en ook sociaal buitengesloten worden, omdat ze niet kunnen deelnemen aan sporten of een schoolreisje.

Concrete maatregelen

Er zijn concrete maatregelen nodig om armoede van honderdduizenden kinderen in Nederland te bestrijden. Die oproep deden kinderrechtenorganisaties Save the Children en Defence for Children aan de regering.