Vrouw aangehouden in verband met achterlaten kind op Amsterdam CS

Er is in de media veel aandacht voor de vondeling op het Centraal Station van Amsterdam. Hier werd op zondag 26 november een jongetje achtergelaten door een vrouw.

De politie heeft de vrouw opgepakt die werd gezocht in verband met het achterlaten van een jongetje. Op camerabeelden was te zien dat een vrouw kort daarvoor nog in zijn buurt was. De politie heeft een oproep gedaan voor tips rondom de situatie. Dankzij tips kon de vrouw worden aangehouden. Naar haar betrokkenheid wordt verder onderzoek gedaan.

Vondeligen zeldzaam

Vondelingen ouder dan een jaar zijn uiterst zeldzaam. In Nederland wordt heel af en toe (gemiddeld minder één keer per jaar) een jong kind levend en hulpeloos achtergelaten. Meestal gaat het om een erg jong kind, dat nog volledig afhankelijk is van de zorg van anderen. Een kind wordt te vondeling gelegd omdat de ouder psychisch in de war is of geen andere uitweg ziet. Maar het kan ook door een ander dan de ouder(s) zijn achtergelaten.

Rol RvdK

De RvdK zorgt ervoor dat er iemand is die gezag heeft over het kind zodat de belangrijke beslissingen over het kind genomen kunnen worden. Dit gebeurt binnen het kader van een voorlopige voogdij die voor 3 maanden wordt afgegeven door de rechtbank. De RvdK doet onderzoek naar wat de beste oplossing is voor het kind om veilig op te groeien na deze 3 maanden.

Alles wordt ingezet om het kind bij ouders of familie op te laten groeien. Er gaat altijd een triest verschuil schuil achter het achterlaten van een kind. Snelheid van onderzoek en hulp is essentieel.