Meeste meisjes in gesloten jeugdhulp ontvangen hulp voor seksueel geweld

Verreweg de meeste meisjes die in de gesloten jeugdzorg verblijven, zitten daar om hulp te krijgen vanwege ervaringen met seksueel geweld. Het ging in 2016 om zeker 85 procent van deze groep. Dat blijkt uit het rapport van Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Meisje in gesloten opvang

Doel van het onderzoek was uitvinden welke hulp slachtoffers van seksueel geweld ontvangen. Dat wordt nu niet geregistreerd. "Om jonge slachtoffers van seksueel geweld te kunnen helpen en beschermen, is het nodig dat de overheid weet hoeveel kinderen waarvoor welke hulp ontvangen. Zodat ze de juiste zorg op de juiste plek krijgen", aldus Bolhaar.

De RvdK verwijst jongeren vanuit een crisissituatie naar Jeugdzorg Plus-gesloten jeugdzorg- met als doel hen per direct te onttrekken aan een onveilige situatie.