Koning opent gerechtsgebouw Breda

Koning Willem-Alexander opende vrijdagmiddag 14 september het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. De koning onthulde het beeld van Vrouwe Justitia, symbool voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak. Het gerechtsgebouw huisvest de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant en de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het gebouw is een ontwerp van Hootsmans architectuurbureau en Paul de Ruiter Architects.

Kinderzitting opening Breda
Kinderzitting gespeeld door scholieren uit Breda

‘Opvoeding van de jeugd in de rechtstaat’

De opening stond in het teken van het thema ‘Opvoeding van de jeugd in de rechtstaat’. Na de onthulling woonde de koning de eerste zitting bij in het officieel geopende gerechtsgebouw. Een nagespeelde kinderzitting door leerlingen van de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium uit Breda. Vervolgens bezocht hij het gebouw en ging in gesprek met medewerkers van het Openbaar Ministerie, de rechtbank en de Raad voor de Kinderbescherming.

Inkijk in wereld van de RvdK

Tijdens de rondleiding ging de Koning in gesprek met medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming. Zo sprak hij met een Juridisch deskundige, een Raadsonderzoeker en een Gedragsdeskundige.  Zij legden een persoonlijke  casus voor. De casus bespraken ze in de vorm van een MDO, het dilemma had als onderwerp ‘vluchtelinggezin waarbij moeder psychiatrische problematiek had en onveilig gedrag naar de kinderen vertoonde. De opvang kon de veiligheid van de kinderen niet waarborgen, dus wat doe je daarmee? Weghalen bij de moeder, terwijl ze samen gevlucht zijn? En waar zou je ze dan eventueel plaatsen?’. Daarmee konden ze laten zien wat voor moeilijke beslissingen je soms moet nemen en de casus bracht in beeld wat het werk inhoudt en wat je probeert te voorkomen.

Open dag zaterdag 29 september

Op zaterdag 29 september 2018 opent rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, van 10.00 tot 16.00 uur de deuren van het gerechtsgebouw voor het publiek. Het zittingzalengebied (begane grond, eerste en tweede verdieping) is dan te bezichtigen.