Danny’s schuld

Zestien jaar, schichtige grote ogen onder en grote bos krullen, en een been wat snelle zenuwachtige tikjes maakt. Als Danny voor me zit in het kille spreekkamertje, is het moeilijk te geloven dat diezelfde jongen een jaar geleden nog met een mes en een bivakmuts in een snackbar stond.

En dat was niet de eerste keer, Danny is eerder al de fout in gegaan met een overval en een inbraak. Op papier klinkt Danny als een grote boef, maar als ik hem ontmoet zie ik een poeslieve, onhandige, verlegen jongen met goede intenties, die niet altijd even goed aflopen. Danny heeft namelijk een verstandelijke beperking, wat maakt dat hij gevolgen van zijn gedrag vaak moeilijk kan overzien, moeite heeft met langetermijn denken en erg beinvloedbaar is.

Sinds de overval van vorig jaar gaat het gelukkig een stuk beter met Danny. Hij heeft zijn school afgemaakt en werkt sinds kort als glazenwasser. Zijn baas is enthousiast over hem en de wijkagent heeft hem al lange tijd niet meer gezien, wat een goed teken is. Zijn ouders krijgen ondersteuning van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), waardoor zij Danny ook beter kunnen begeleiden en regels kunnen geven. 

Vanuit gesprekken met het CJG kom ik er achter dat Danny vanuit een eerdere veroordeling een hoge schadevergoeding heeft lopen, die hij niet kan betalen en waar hij bang voor is.  Zijn ouders hebben lange tijd de brieven niet geopend en toen het CJG eenmaal orde op zaken stelde, is de schadevergoeding opgelopen tot €3.000,- en moet die binnen twee weken betaald zijn.

Danny groeit op met twee jongere zusjes, een oudere broer en ouders die het niet breed hebben maar er het beste van proberen te maken. Zijn  ouders zitten in de schuldsanering en hebben een bewindvoerder die hun financien beheert en hen helpt hun schulden af te lossen. Voor boodschappen en leuke dingen blijft €70,- per week over.

Ouders, Danny en hulpverlening zitten met hun handen in het haar: er is geen geld om de schuld te betalen en de schuldeiser wil geen extra tijd geven. Als Danny niet op tijd minimaal de helft van het bedrag betaalt, moet hij ter vervanging naar de gevangenis. Danny is als de dood voor deze straf; eerder heeft hij in de jeugdgevangenis  een heftige tijd meegemaakt en hij denkt dat zijn ouders er aan onderdoor gaan als hij terug moet. Hij ligt wakker en kan aan niks anders meer denken. De einddatum van de aflossing nadert en een kat in het nauw maakt rare sprongen, zeker als deze kat niet goed in staat is de gevolgen van zijn eigen handelen te overzien. Bovendien weet Danny maar al te goed  hoe hij in korte tijd aan veel geld kan komen.  De zoveelste uitglijder is snel gemaakt.  

Danny is goed bezig en dat willen we zo houden. Hij heeft nu een baan en is van daaruit in staat om langzaamaan de schadevergoeding af te lossen. Hij weet dat hij de schuld moet betalen en zijn ouders willen er graag bij helpen, maar in zo’n korte tijd gaat het ze niet lukken. Na overleg met de CJG’er en bewindvoerder bel ik met de vorderende instantie en leg de situatie van Danny uit. Ik stel samen met onze jurist een brief op waarin ik aangeef dat we het in het belang van Danny vinden dat er een uitzondering gemaakt wordt en hij langer de tijd krijgt om het bedrag af te lossen. Een week later komt er goed bericht: er wordt een regeling getroffen!

Het gezin is door het dolle heen en heeft weer goede moed voor de toekomst. Danny legt iedere maand geld van zijn baan opzij, de bewindvoerder van ouders helpt hem daarbij. Natuurlijk moet Danny zijn schadevergoeding aflossen, maar dan moet het wel haalbaar zijn, door een ruime betaalregeling.  Was dit direct de taak van de RvdK? Nee, niet echt. Maar de ‘K’ in RvdK staat wel voor ‘kinderbescherming’, en ik geloof oprecht dat dit nodig was om Danny te beschermen, en daar heeft iedereen wat aan. Want met een beetje hulp kan Danny de ‘grote boef’ achter zich laten en kan hij die lieve, onhandige, verlegen jongen blijven die ik heb gezien. Ik geloof dat hij dat kan.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.