Laat het afgelopen zijn!

Met deze kreet vatte Carrie Jansen, cabaretière en advocaat, op 10 november het congres “Waarheidsvinding in de justitiële jeugdketen” samen. Het congres werd georganiseerd door zorgnetwerk LOC-Zeggenschap in Zorg en de Erasmus universiteit. Vijf regionale bijeenkomsten over het thema waarheidsvinding gingen hieraan vooraf.

Bij het congres waren 150 belanghebbenden aanwezig, zoals de jeugdbescherming, wetenschap en advocatuur, maar ook ervaringsdeskundigen en jongeren. Over de gehele dag werd in goede en constructieve sfeer en waardering naar elkaars werk, gesproken over ons gezamenlijke doel: het kind centraal stellen. De ouders in de zaal lieten zich hier ook over horen, vanuit hun persoonlijke, soms emotionele, ervaringen. Naast positiviteit was er ook ruimte voor kritiek, over bijvoorbeeld slecht onderzoek en onleesbare rapportages. De resultaten van de dag worden, naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66), verwerkt in een Actieplan Waarheidsvinding.

Met verschillende paneldiscussies werd stilgestaan bij feitenonderzoek. Ook ik deed namens de RvdK mee binnen een van deze discussies. De kern van het congres voor de RvdK is denk ik als volgt:

  • Waarheidsvinding is normaal in ons werk. Niet in de zin van het strafrecht, wettig en overtuigend bewezen, wel in de zin dat we feiten van meningen scheiden, informatie verifiëren en onafhankelijk onderzoek doen.
  • Met kinderen spreken is vanzelfsprekend. In het actieplan willen we overbrengen wat voor hen belangrijk is. Ook zij moeten begrijpen hoe ons onderzoek verloopt, waarom we bepaalde acties ondernemen en de reden dat het vervolgens in het rapport staat.
  • We luisteren naar ouders en kinderen. We geven ze hierin niet vanzelfsprekend gelijk maar zijn geïnteresseerd, vragen door, zijn eerlijk en reageren actief op onbegrip of boosheid. Dit noemen we procedurele rechtvaardigheid.

Over waarheidsvinding praten wij als RvdK al, samen met andere jeugdbeschermingsorganisaties zoals op dit congres. Nu is het belangrijk dat we het ook gaan doen. En dus: geen woorden maar daden.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.