Weblog

Om het kind

Ook in 2017 zullen we elkaar weer ontmoeten rondom het kind. Het kind dat in een situatie leeft, die vraagt om een wending. Om een perspectief. Om iets dat helpt, doorbreekt, verbindt of nog anders. In de praktijk is het dan de kunst om niet alleen te luisteren, maar ook te horen. De stem van het kind écht te horen.

Twee jonge vrouwen, die in hun jeugd met de Raad voor de Kinderbescherming te maken hadden, hebben dit jaar nog hun stem als kind laten horen. De jonge documentairemaakster, die ons op verschillende plaatsen in het land raakte met haar eindexamenfilm over het leven met een moeder met psychiatrische problemen. En ons op het hart drukte hoe belangrijk het is om vragen te stellen aan kinderen, ze serieus te nemen en met hen in gesprek te blijven over mogelijke oplossingen.

En een collega van een ander Ministerie, die haar verhaal vertelde op onze eindejaarsbijeenkomst. Een krachtig en authentiek verhaal. Over haar ervaringen met onze organisatie gedurende de scheiding van haar ouders. Ervaringen die niet geheel positief waren. Ook hier is het aan ons om te luisteren en daadwerkelijk te horen wat haar boodschap is. Wetend dat er te leren valt. Elke dag een beetje beter.

Graag wens ik u een goed 2017. Een jaar waarin we bereid zijn naar elkaar te luisteren, elkaar te horen en van elkaar te leren.

Elk verhaal van een kind biedt ons de kans om het nog beter te doen.