Weblog

Alleen

Ze is alleen, dat was ze altijd al. Op jonge leeftijd gingen haar ouders uit elkaar. Haar moeder, verslaafd aan harddrugs, was er nooit. Over haar vader bestonden dezelfde vermoedens. Toch groeit ze daar op, samen met haar zus.

Op het moment dat ik onderzoek doe, woont ze nog steeds bij haar vader. Het contact met haar moeder is minimaal. Haar vader maakt moeilijk contact met zijn dochter, maar hij vindt het niet nodig hier ondersteuning voor te krijgen. Hij weet wel dat ze suïcidale gedachten heeft, maar heeft geen idee hoe hij hierover met haar in gesprek moet gaan. Wanneer ik haar naar deze gedachten vraag, haalt ze haar schouders op. Ze heeft ze al zo lang, dat ze niet kan aangeven of het nu anders is dan voorheen. Het is een fijn gesprek, ze praat snel en veel, maar maakt een intelligente indruk. Later hoor ik dat haar oorspronkelijke schooladvies VWO was. Nu volgt ze de MAVO, maar kan het meestal niet opbrengen om naar school te gaan.

Meisje in gesloten opvang

Bezorgde moeder

Haar moeder is bezorgd over de thuissituatie. Zij vertelt me over het moment dat zij zelf besloot om af te kicken. Tijdens oud en nieuw kwam ze haar dochters onverwacht opzoeken. Binnen trof zij vader, haar oudste dochter en een paar vrienden aan. Iedereen was compleet van de wereld, inclusief moeder zelf. Te midden van dit alles zat daar haar jongste dochter. Met grote ogen aanschouwde zij alles, ineengedoken op de bank, met een teddybeer stevig in haar handen geklemd. Ze was toen vijftien jaar. Nog voordat er een zitting over de ondertoezichtstelling plaatsvindt, word ik door haar moeder opgebeld. Moeder heeft haar ‘s nachts opgehaald nadat zij bij haar vader was weggelopen. Haar vader had harddrugs gebruikt en stond met zijn hoofd tegen de muur te bonken en te gillen. Ze voelde zich niet veilig. Haar moeder is op haar scooter gestapt en vond haar rond middernacht, weer ineengedoken, dit keer in een bushokje.

Spoedmaatregel

Een spoedmaatregel wordt ingediend en de kinderrechter vraagt om verduidelijking. Hij ziet een risico in plaatsing bij de moeder. Na uitleg begrijpt hij dat dit voor nu de minst slechte optie is. Vanwege haar problematiek willen we haar ook niet op een crisisplek plaatsen.

Bij het aanzeggen van de spoedmaatregel zie ik haar weer. Ze staat voor het huis van haar moeder te zoenen met haar vriendje. Ze reageert gelaten op het nieuws. Wanneer ik het gesprek afrond, kijkt ze me aan en vraagt me naar mijn sterrenbeeld. Als ik het haar vertel, reageert ze lachend. ‘Zie je wel, daar kan ik het altijd mee vinden’. Zij heeft mij geraakt, en blijkbaar is dit wederzijds.

Op zoek naar een passende behandelplek

In de weken die volgen strijden moeder en dochter ervoor om samen te mogen blijven. Uiteindelijk volgt het onvermijdelijke telefoontje, het is mislukt. Er wordt nu gezocht naar een passende behandelplek. Ik zou haar een berichtje willen sturen, dat ik het rot voor haar vind. Maar ben ik daarvoor wel de aangewezen persoon?

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.