Kijk op kinderbescherming in... Gelderland

De Kinderbescherming staat open voor kritiek en maakt vaker duidelijk waar hij voor staat. Maar het kan nog beter, vindt regiodirecteur Martin van Wifferen. Een initiatief voor gescheiden ouders in zijn regio Gelderland laat zien dat open communicatie werkt.

Mist

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat de Kinderbescherming meer naar buiten treedt en open communiceert? In het interview met Martin van Wifferen geeft hij dat dat nogdig is vanwege het maatschappelijke draagvlak. “Er is regelmatig kritiek op ons geweest. Bijvoorbeeld in de discussie dat organisaties rond kinderen langs elkaar heen werken. Soms is dat onterecht en komt het voort uit onwetendheid. Bijvoorbeeld als we worden vergeleken met uitvoerende organisaties in de jeugdzorg, terwijl we een wezenlijk andere positie bekleden.” Volgens Van Wifferen helpt het om veel te communiceren over de eigen positie. Hij denkt ook dat de transitie de positie duidelijker heeft gemaakt. Maar dat kan volgens hem nog meer. “De mist moet weg om alle instanties rond jeugd.”

Hoeder van kinderen

Als het aan Van Wifferen ligt, zet de Raad voor de Kinderbescherming de ramen en deuren nog meer open. “We zijn de hoeder van kinderen die te maken krijgen met ernstige bedreigingen en een onmisbare meedenker bij issues rond kinderen.” Kinderen beschermen doe je samen!