Kijk op kinderbescherming in... Overijssel

Noaberschap is in de regio Overijssel een bekend begrip. Mensen hebben iets over voor buurtgenoten, maar verwachten ook iets terug. Zijn regio heeft volgens Van Breukelen veel geïnvesteerd in netwerken. “Menselijk contact is essentieel, dat is niet in contracten te vangen".

‘Een stapje extra zetten, zit er hier diep in'

Toen hij in 2014 begon, viel Van Breukelen een aantal zaken op. Hij zag hoe zwaar het werk is dat zijn medewerkers dagelijks doen. Verder merkte hij dat ‘de buitenwereld’ positief oordeelde over de werkwijze in zijn regio. Zijn medewerkers zetten een stapje extra. De werkwijze - die nu al ruim vijf jaar wordt gehanteerd - heet VERVE (Veiligheid En Regie Voor Elk), vertelt Van Breukelen in het interview. Het idee: leg de regie voor het oplossen van problemen in gezinnen zoveel en zo vroeg mogelijk bij de gezinnen, hun netwerk en de krachten in gezin en netwerk. En probeer kinderbeschermingsmaatregelen te voorkomen of te verkorten.

Verlanglijstje

Hoewel hij duidelijk is over het belang van voldoende middelen voor de Raad, is dat niet waar hij zich de meeste zorgen om maakt. Van Breukelen: “Mijn grootste zorg is het risico dat de aandacht bij de gemeenten voor kinderen na de transitie verslapt.” Als hij één taak belangrijk vindt, is dat het bewaken van de veiligheid van kinderen in zijn regio. “Daar moeten we bovenop zitten. Als een maatregel noodzakelijk is, mogen de kosten nooit in de weg staan.”