Raadsonderzoeker Xasandra: Belangrijke telefoongesprekken voer ik in de auto

14 april 2020 - Eigenlijk zou ze in deze periode trouwen, maar dat is vanwege corona helaas even uitgesteld. Gelukkig zijn Xasandra, haar vriend en haar 2 zoontjes van 6 en 3 allemaal nog kerngezond en hebben ze inmiddels een beetje regelmaat in hun dag kunnen aanbrengen. “In het begin dacht ik ik bekijk wel hoe het loopt, maar op dag 5 van de quarantaine stond mijn zoon huilend voor me dat hij naar school wilde. Nu hebben we een schema en afspraken gemaakt en gaat dat gelukkig beter.”

Al wordt er vooral vanuit huis gewerkt, bij spoedzaken gaan Xasandra en haar collega's soms toch op huisbezoek. Dan zijn beschermende materialen nodig, zoals mondkapjes, handschoenen en handdesinfectie. Xasandra is voor haar collega's het regionale afhaalpunt voor deze materialen, 24/7. “Het kan ook zijn dat er iemand midden in de nacht mondkapjes moet komen halen. Dat is nog niet gebeurd want we hebben vooral overdag te maken gehad met  crisissen.”

Het werk van de Raad voor de Kinderbescherming gaat door. Ook nu. Want huiselijk geweld, mishandeling en conflictscheidingen laten zich niet stoppen door het coronavirus. Dat betekent wel dat we het werk anders moeten doen. Xasandra verteld hoe zij dit doet.

Bellen of beeldbellen

“We doen op dit moment in principe geen huisbezoeken meer in reguliere zaken, dus dan gaan we met ouders bellen of beeldbellen. We vragen aan de ouders wat zij graag willen. Ik merk dat ze meestal liever gewoon willen bellen dan. Maar soms moet je mensen toch echt face-to-face zien om een goede inschatting te kunnen maken van de thuissituatie. Of iemand bijvoorbeeld alcohol heeft gedronken kun je niet ruiken via de telefoon.”

“Laatst ben ik tijdens een crisis toch ergens naar binnen gegaan. Ik kan niet via de telefoon inschatten of er vier kinderen in huis kunnen blijven of niet. Als je face-to-face met iemand bent heb je een veel completer beeld van hoe het er voor staat. Gelukkig was het in dit geval niet nodig de kinderen uit huis te halen.”

Als raadsonderzoeker draait Xasandra geregeld crisisdiensten. “Als we crisisdienst hebben mogen we op kantoor werken. Dat doe ik wel, want daar krijg ik veel meer werk gedaan en dan blijft het thuis voor iedereen rustig. Als ik echt belangrijke gesprekken heb terwijl ik thuis aan het werk ben, dan sluit ik me op in de auto en ga daar bellen. Ik laat ouders aan de telefoon ook altijd weten dat ik nu vanuit huis werk en ook nog jonge kinderen heb die ineens kunnen onderbreken. De meesten begrijpen dat wel.”

Stoom afblazen

“De teamvergadering op dinsdag gaat nu via Facetime, dan lopen we iedereen even langs. Daarnaast hebben we elkaar privé nog in een groepsapp waar we bijvoorbeeld ook van die lollige filmpjes delen, om het toch nog een beetje luchtig te kunnen houden. En het is fijn dat ik soms ook echt even stoom kan afblazen bij mijn collega’s. Het is nu meer balanceren dan normaal. Je moet werken, je bent schooljuf, je bent mama. Alles moet tegelijk. Na iedere speech van Rutte denk ik ‘hoe dan?’, maar de dag daarna gaan we dan weer verder zoals het moet.”

Misbruik maken van de situatie

“Als een zaak bij de RvdK binnenkomt, is dat al niet zomaar”, zegt Xasandra. “De rechtbank behandelt momenteel alleen ‘bloedspoed’, terwijl ik in sommige gevallen zou wensen voor de kinderen dat de zaak wel behandeld zou worden zodat er duidelijkheid komt. Sommige ouders in gezag- en omgangszaken lijken echt misbruik te maken van de situatie nu, dan brengen ze de kinderen niet naar de andere ouder omdat ze kuchen bijvoorbeeld. 2 weken later gebeurt dat dan weer. Dat kan natuurlijk niet. Dan ga ik met een jurist in overleg over hoe we dit verder gaan aanpakken.”