Hoe werken we samen in strafzaken?
Als jongeren tussen de 12 en 18 jaar zijn en ze een strafbaar feit plagen, kan de politie de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen.
Stap voor stapHoe werken we samen in strafzaken?
Stappen
Een jongere tussen de 12 en 18 jaar heeft iets gedaan wat niet mag. Het gaat bijvoorbeeld om schoolverzuim of een strafbaar feit. Bij een strafbaar feit komt het proces-verbaal via de politie bij het Openbaar Ministerie (OM) terecht. Bij licht schoolverzuim komt er geen proces-verbaal, maar bij zwaar schoolverzuim wel. Als er sprake is van een proces-verbaal krijgt de Raad voor de Kinderbescherming deze te zien.
De medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming gaat aan tafel met alle betrokkenen. Dit kan gaan om:
Strafbaar feit: de ZSM tafel
Bij de ZSM tafel zit de raadsmedewerker aan tafel met de politie, het OM, de (jeugd)reclassering en slachtofferhulp. De raadsmedewerker heeft een adviesrol. De ZSM wil binnen 7 duidelijk hebben wat het vervolg kan zijn. Het kan 3 kanten op:
- Een doorverwijzing naar Bureau HALT of Halt+. In dat geval eindigt de rol van de RvdK.
- Directe afdoening, zoals een boete. In dit geval eindigt de rol van de RvdK.
- Strafonderzoek door de RvdK, waarbij de RvdK een strafadvies geeft. Lees meer over Straffen en maatregelen voor jongeren <link>.
Schoolverzuim: Tafel JCO
De leerplichtambtenaar gaat met het OM en de Raad voor de Kinderbescherming aan tafel. De RvdK heeft een adviserende rol. Als er sprake is van licht verzuim wordt de zaak besproken aan de overlegtafel. Bij zwaar verzuim doet de RvdK een schoolverzuim onderzoek <link>. Als problemen thuis de oorzaak van het verzuim zijn, kan ook een beschermingsonderzoek <link> worden gedaan. De RvdK meldt het dan ook bij de gemeente, zodat vrijwillige hulp kan worden ingeschakeld.
Zit de jongere vast, dan verleent de RvdK vroeghulp.
Strafonderzoek
De Raad voor de Kinderbescherming doet onderzoek en maakt gebruik van informatie die verschillend instanties hebben aangeleverd. Ook praat de RvdK met het gezin en sociale netwerk van de jongere. De RvdK brengt een rapport uit: de straf moet aansluiten bij de jongere, de zwaarte van de overtreding en moet zorgen dat de kans op herhaling zo klein mogelijk is. De RvdK bespreekt het rapport met de jongere en de ouders, daarna ontvangen het Openbaar Ministerie, de rechter en eventueel de jeugdreclassering het rapport.
Schoolverzuimonderzoek
Naar aanleiding van het schoolverzuimonderzoek brengt de RvdK een advies uit. Dit bespreekt de RvdK eerst met de jongere en de ouders. Daarna gaat het adviesrapport naar het Openbaar Ministerie en de rechter.
Op het moment dat de rechtbank beslist, krijgt de gemeente de verantwoordelijkheid over de uitvoer. De rechter kan bijvoorbeeld een straf of taakstraf opleggen.
Als de jongere een straf of taakstraf van de rechter krijgt, houdt de Raad voor de Kinderbescherming toezicht op de uitvoer van de strad. De rol van de RvdK is regisserend, monitorend en toetsend.