Praten over vrijwillige anticonceptie

Tijdens een raadsonderzoek blijkt soms dat een vrouw een kinderwens heeft, maar niet in staat is het kind zelf op te voeden. In dat geval zal de Raad voor de Kinderbescherming het uitstellen van een zwangerschap en het gebruik van anticonceptie met haar bespreken. Dit om mogelijke toekomstige uithuisplaatsingen te voorkomen.

Vrijwillige anticonceptie

Bij het bespreken van het gebruik van anticonceptiemiddelen, gaat het nadrukkelijk om vrijwillig gebruik. Het gaat niet om het definitief voorkomen van een zwangerschap. Uiteindelijk blijft het de keuze van de vrouw en haar partner.

Gezond en veilig

Bij ouders die er voor open staan, richt de hulpverlening zich op wat er nodig is om een kind gezond en veilig ter wereld te brengen en op te voeden. In steeds meer jeugdregio's ontstaan programma's die het bespreekbaar maken van het gebruik van anticonceptie stimuleren en een oplossing zoeken als de kosten van anticonceptie een probleem zijn.

Praten over seksualiteit en anticonceptie

Praten over seksualiteit en anticonceptie kan moeilijk zijn, maar dit niet doen is een gemiste kans. De Rutgers Stichting heeft voor professionals informatiemateriaal en trainingen beschikbaar, bijvoorbeeld over het bespreken van seksualiteit en anticonceptie.

Zie ook