Nieuw programma hulp bij conflictscheiding

Het ministerie van Veiligheid en Justitie start het programma ’Recht doen aan je kind’. Ouders die middenin een conflictscheiding zitten, krijgen hulp van verschillende organisaties. In het programma staat het kind voorop.

Aan de slag

Deze week gaan 5 stellen aan de slag. Zij liggen al langer dan een jaar in scheiding. Het programma ‘Recht doen aan je kind’ moet hen helpen de strijd te staken, problemen op te lossen en hun kinderen een veilige omgeving te geven. Vanaf 2017 kunnen nog eens 6 stellen meedoen aan het programma.

Intensief programma

De ouders doorlopen 8 weken een voorprogramma met de kinderen. Daarna volgt een intensieve werkweek voor de ouders. Zij praten dan met hulpverleners en deskundigen over hun problemen. Ook het sociale netwerk, zoals vrienden en grootouders, helpen mee. Binnen een week moeten de ouders weer zonder strijd met elkaar kunnen omgaan. Het programma eindigt met maximaal 6 maanden gewone hulpverlening.

6.000 kinderen

Elk jaar maken ongeveer 6.000 kinderen de conflictscheiding van hun ouders mee. Kinderen kunnen veel last hebben van zo’n scheiding. Zo krijgen zij vaker problemen op school en vertonen vaker crimineel gedrag.

Samenwerking

Het programma ‘Recht doen aan je kind’ is een samenwerking tussen justitie, hulpverleningsorganisaties en gemeenten. De Raad voor de Kinderbescherming, gemeente Den Haag, rechtbank Den Haag, Jeugdbescherming West en Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators ontwikkelden het programma.