Minister in kamerbrief duidelijk over rol RvdK bij terugkeerders

Dinsdag 10 april informeerde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief de Tweede kamer over de inzet van Nederland bij vrouwen en kinderen in ISIS-gebied.

©Richard van Elferen

De minister schrijft onder andere:

“Kinderen die meegenomen zijn door hun ouders naar ISIS-gebied of daar geboren zijn, moeten in eerste instantie worden gezien als slachtoffers. Het is schrijnend dat deze veelal jonge kinderen zijn blootgesteld aan ernstige omstandigheden. Deze kinderen zullen bij terugkeer ook adequate zorg nodig hebben.”

De Raad voor de Kinderbescherming speelt een belangrijke rol bij het verstrekken van deze zorg. Het is de taak van de RvdK om maatregelen te vragen om de rechten van Nederlandse kinderen te waarborgen. De minister schrijft dan ook aan de kamer:

“De Raad voor de Kinderbescherming staat klaar om kinderen uit het strijdgebied adequaat bij te staan bij terugkeer in Nederland. Indien er sprake is van de terugkeer van een Nederlandse minderjarige met zijn of haar ouder(s) uit het jihadistisch strijdgebied dan is er een landelijk werkend multidisciplinair adviesteam minderjarige terugkeerders om de zorg en eventuele veiligheidsrisico’s te borgen.”

Het Landelijk Adviesteam Terugkerende minderjarigen (LAT) is een team van onder anderen traumadeskundigen en experts. Zij kunnen de mate van extremisme bij terugkeerders duiden en adviseren over opvang, veiligheid en zorg. Waar van toepassing is de interventie voor de minderjarigen in samenhang met de interventies bij de ouders. Bij onderzoeken en adviseren rond terugkeerders blijft voor de RvdK het belangrijkste dat elk kind het recht op bescherming heeft.

Eind 2017 gaf de RvdK in Nieuwsuur en RTL Nieuws al uitleg over de rolverdeling bij het opvangen van minderjarige terugkeerders. In het dossier Radicalisering van jongeren is verdere informatie over het onderwerp te vinden.