In elk gezin zijn weleens problemen met de opvoeding. Meestal lossen deze problemen op en soms met een beetje hulp. Soms zijn de problemen echter zo ernstig dat ouders ze niet zelf kunnen oplossen. Het is belangrijk dat ouders dan hulp zoeken bij familie of deskundigen. Als een kind ernstig in zijn ontwikkeling wordt bedreigd door de problemen en het met hulp niet lukt om de problemen op te lossen, dan kan de gemeente of Veilig Thuis de Raad voor de Kinderbescherming vragen om onderzoek te doen naar wat nodig is.
Stap voor stap
Wat gebeurt er als de Raad voor de Kinderbescherming is ingeschakeld bij problemen thuis?
De raadsonderzoeker schrijft na het onderzoek zijn bevindingen op in een verslag, dat noemen we een (raads)rapport. De uitkomst kan zijn dat de Raad voor de Kinderbescherming besluit naar de kinderrechter te gaan met een verzoek tot verplichte hulp. Dit heet de ondertoezichtstelling. De uitkomst kan ook zijn dat vrijwillige hulp voldoende is. Lees hierover meer bij Vrijwillige of verplichte hulp bij problemen thuis.
Er komt een bijeenkomst op de rechtbank: een rechtszitting. De ouders krijgen hiervoor een uitnodiging. Een kind krijgt ook een uitnodiging als hij ouder is dan 12 jaar. De ouders kunnen een advocaat vragen om hen te helpen.
De rechter luistert naar het verhaal van ouders en kind. Hij leest het onderzoek en het verzoek tot ondertoezichtstelling van de Raad voor de Kinderbescherming. De rechter neemt een beslissing. Als de rechter een maatregel van kinderbescherming oplegt, zijn de ouders verplicht hieraan mee te werken.
De ouders kunnen tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep gaan. De Raad voor de Kinderbescherming kan dit ook doen.