Veelgestelde vragen over ondertoezichtstelling (OTS)
Lees hier wat de Raad voor de Kinderbescherming is en wat deze precies doet.
De Raad voor de Kinderbescherming (afgekort: RvdK) is niet hetzelfde als bijvoorbeeld jeugdzorg of de jeugdbescherming. Lees wat de verschillen zijn en met wie u te maken krijgt als er zorgen zijn om de veiligheid van uw kind.
Besluiten wij na onderzoek dat er geen ondertoezichtstelling (OTS) nodig is voor uw kind? Maar u wilt zelf dat uw kind onder toezicht wordt gesteld? Dan kunt u hiervoor een verzoekschrift indienen bij de kinderrechter. Bekijk hoe dat gaat op Rechtspraak.nl.
Doet de RvdK nog geen onderzoek? En maakt u zich zorgen over uw kind en de situatie in uw eigen gezin? Dan kunt u terecht bij Veilig Thuis.
Zorg dat u weet waar u aan toe bent
Lees de rapporten, gespreksverslagen en notities die eerder zijn gemaakt door uw hulpverlener of andere professionele betrokkenen nogmaals door, als u die heeft. Maak aantekeningen en onderstreep wat voor u belangrijk is. Neem hier de tijd voor. Zo krijgt u meer grip op uw situatie. Dit kan u ook helpen in het gesprek met de raadsonderzoeker.
Bespreek wat u hebt gelezen eventueel met een goede vriend of met uw hulpverlener.
Lees informatie over OTS
Ga na wat een ondertoezichtstelling precies betekent voor u en uw kind. En wat het onderzoek zelf inhoudt. Bijvoorbeeld door deze pagina's te bekijken:
- Er is een melding gedaan voor mijn kind. Wat kan ik verwachten?
- Wat is een raadsonderzoeker en wat doet hij?
Bedenk wat u in het gesprek gaat zeggen
Ga bij uzelf na wat u belangrijk vindt om te vertellen aan de raadsonderzoeker. Maak korte aantekeningen telkens als er iets nieuws in u opkomt en u bang bent dat u het later vergeet. Bijvoorbeeld: u vindt een OTS niet nodig voor uw kind. Bedenk dan argumenten waarom u dat vindt. Geef voorbeelden waarmee u laat zien dat u uw best doet de problemen op te lossen. Denk ook na over welke hulp u eventueel wél wilt accepteren.
Vraag hulp van een vriend of vertrouwenspersoon
U kunt ook hulp vragen bij het voorbereiden van het gesprek. Bijvoorbeeld van een goede vriend of familielid. Of een vertrouwenspersoon van Jeugdstem vragen met u mee te denken.
Heeft uw kind dringend hulp nodig? Of is de situatie thuis onhoudbaar en is het niet mogelijk langer te wachten? Bel met Veilig Thuis, uw hulpverlener, huisarts of de politie in uw regio.
Bent u het niet eens met het conceptrapport? U kunt uw bedenkingen doorgeven aan ons. U schrijft de redenen op waarom u het oneens bent met de inhoud van het rapport. Bijvoorbeeld wat er mist in het rapport of feitelijk onjuist is. Dit moet u binnen 5 werkdagen opsturen nadat u het conceptrapport hebt ontvangen.
Uw reactie op het rapport wordt als bijlage toegevoegd aan het rapport.
Ja, ouder en/of kind mogen een vertrouwenspersoon betrekken. Een vertrouwenspersoon is bijvoorbeeld een familielid, vriend, advocaat of hulpverlener. Een kind kan bijvoorbeeld ook een leeftijdsgenoot vragen. Een vertrouwenspersoon ondersteunt u, maar mag niet namens u of uw kind het gesprek voeren of iets doen zonder uw toestemming. De medewerker van de RvdK kan een vertrouwenspersoon weigeren als deze het onderzoek verstoort. Bijvoorbeeld als deze zich agressief gedraagt.
Onafhankelijk vertrouwenspersoon
Bij een raadsonderzoek kunt u zich ook laten bijstaan door een onafhankelijke vertrouwenspersoon van Jeugdstem (voorheen AKJ). Deze ondersteuning is gratis. De vertrouwenspersoon informeert en adviseert over uw (rechts)positie en helpt bij vragen of klachten. De onafhankelijke vertrouwenspersoon is hier speciaal voor opgeleid.
U kunt tijdens de zitting bij de kinderrechter naar voren brengen waarom u het niet eens bent met het verzoek van de RvdK. De kinderrechter zal uw mening meenemen in zijn oordeel. U kunt ook een advocaat inschakelen die namens u verweer voert. Bent u het niet eens met de beslissing van de kinderrechter? Dan kunt u daarna, binnen 3 maanden, in hoger beroep gaan. U heeft hiervoor een advocaat nodig.
Bekijk de procedure voor het indienen van een verweerschrift op Rechtspraak.nl.
Bent u het niet eens met de beslissing van de kinderrechter om een OTS en/of een Machtiging uithuisplaatsing (MUHP) op te leggen? Dan kunt u daarna, binnen 3 maanden, in hoger beroep gaan. U heeft hiervoor wel een advocaat nodig.
Bekijk de procedure hiervoor op Rechtspraak.nl.
Een ondertoezichtstelling (OTS) duurt maximaal 1 jaar. De rechter bepaalt hoe lang de OTS nodig is. Hij kijkt daarbij hoe ernstig de problemen zijn in uw gezin en/of met uw kind.
De OTS kan daarna telkens met 1 jaar worden verlengd. Deze stopt automatisch als uw kind 18 jaar wordt. U vindt meer informatie over de OTS bij het Juridisch Loket.
We proberen ons werk altijd zorgvuldig en met respect voor u en uw gezin te doen. Mocht er toch iets niet goed gaan, dan kan dat ingrijpend zijn. We vinden het belangrijk om uw verhaal te horen, een oplossing te zoeken en ervan te leren.
Wilt u een klacht indienen of een ervaring delen over een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK)? Of over de behandeling door een medewerker? Bekijk bij Uw klacht of ervaring delen hoe u dat doet.