Een jongere krijgt een leerstraf
Een leerstraf is bedoeld om bepaald gedrag van de jongere te beïnvloeden en om te voorkomen dat hij opnieuw in de problemen komt. Bij een leerstraf doet de jongere verplicht mee aan een training. Alle leerstraffen van de Raad voor de Kinderbescherming zijn erkende gedragsinterventies.
Stap voor stap
Wat gebeurt er bij de leerstraf?
-
Stappen
-
De coördinator taakstraffen heeft met de jongere een eerste gesprek. Hij nodigt de ouders ook uit. Soms zijn er ook hulpverleners aanwezig die al met de jongere of het gezin werken.
In dit gesprek krijgt de jongere uitleg over wat een leerstraf inhoudt, wat de jongere bij de leerstraf kan leren en aan welke regels de jongere zich moet houden. Op basis van dit gesprek zoekt de coördinator taakstraffen een plek in de buurt waar de jongere de training kan volgen. Hij houdt daarbij rekening met school- en werktijden.
-
De eerste trainingsbijeenkomst gaan de jongere, de ouders, eventuele hulpverleners en de coördinator taakstraffen samen kennismaken met de trainer. Tijdens dit gesprek vertelt de jongere wat er is gebeurd en waarom hij denkt dat hij de leerstraf heeft gekregen. Daarbij wordt besproken wat de jongere tijdens de training kan leren. Iedereen die bij het gesprek aanwezig is, kan hiervoor ook ideeën geven.
Jongere, ouders, coördinator taakstraffen en trainer maken een plan en afspraken over waar en wanneer de training plaatsvindt. Deze afspraken komen in een contract, samen met de regels die horen bij een leerstraf.
-
De training duurt een aantal weken. Per leerstraf kan het aantal keren per week dat een jongere naar de training moet anders zijn. De jongere is verplicht om naar elke training te gaan en mee te doen met de oefeningen. Tijdens de training praat hij veel met de trainer, en oefenen ze met rollenspellen.
Wat de jongere vertelt, is vertrouwelijk. Alleen als de trainer merkt dat hij in gevaar is of dat hij nog een keer iets doet wat strafbaar is, dan mag de trainer dit aan de coördinator taakstraffen vertellen. Na elke training krijgt de jongere huiswerk dat hij verplicht moet maken.
De ouders komen ook een paar keer naar de training. Ze zijn in ieder geval bij de kennismaking en het eindgesprek. Afhankelijk van de soort training is er tussendoor nog een gesprek met de ouders erbij, om te praten over hoe het gaat.
-
Als de jongere zich niet aan de regels en afspraken houdt, vertelt de trainer dit aan de coördinator taakstraffen. Deze zoekt uit waarom de jongere niet goed meewerkt en de regels overtreedt. De coördinator taakstraffen kan de jongere een officiële waarschuwing geven. Dit heet een gele kaart. De coördinator taakstraffen zal de jongere motiveren om verder goed mee te werken aan de training en zich aan de afspraken te houden. De rol van de ouders en de eventuele hulpverleners is daarbij belangrijk.
Als de jongere na de gele kaart nog een keer niet goed meewerkt, is de leerstraf mislukt. De coördinator taakstraffen laat dit weten aan de officier van justitie in zijn eindrapportage.
-
Als de jongere naar alle trainingsbijeenkomsten is geweest en zijn huiswerk goed heeft gemaakt, dan komt er een eindgesprek met jongere, ouders, eventuele hulpverleners en de trainer.
De coördinator taakstraffen laat in zijn eindrapportage aan de officier van justitie weten dat de jongere de training goed heeft gedaan. De jongere is nu klaar met de leerstraf.
-