Welke leerstraffen zijn er?
Een leerstraf is een training die de jongere helpt om zijn gedrag te veranderen, zodat hij niet opnieuw in de problemen komt. Alle trainingen zijn individueel
Leerstraf TACt
De leerstraf TACt is een training waarbij de jongere leert hoe hij het beste met boosheid en andere gevoelens om kan gaan. De jongere leert risicovolle situaties te herkennen en leert vaardigheden om hiermee om te gaan. De jongere kan ook leren hoe hij kan voorkomen dat andere mensen boos op hem worden, of hoe hij in moeilijke situaties rustig kan blijven. De jongere leert om niet meer te reageren met slaan, vechten of brutaal zijn. Hij denkt eerst na, voordat hij iets doet.
Er zijn 2 soorten TACt-trainingen: regulier en plus. De plus-training is speciaal voor jongeren die wat meer moeite hebben met leren.
De jongere heeft 20 tot 23 keer een trainingsbijeenkomst. De trainingen zijn 2 keer per week. Na elke training krijgt de jongere huiswerk. De ouders zijn in ieder geval aanwezig bij het eerste gesprek, bij het eindgesprek en bij een gesprek ongeveer op de helft van de training. Bij de plus-training is er een extra bijeenkomst voor de ouders.
Leerstraf Tools4U
De leerstraf Tools4U is een training waarbij de jongere sociale vaardigheden leert. Het gaat bijvoorbeeld over hoe de jongere met mensen omgaat en hoe dit misschien anders of beter kan. Of hoe de jongere aan kan geven dat hij iets niet wil.
Er zijn 4 soorten Tools4U-trainingen: regulier, regulier plus, verlengd en verlengd plus. Het verschil tussen deze soorten is het aantal keer dat de jongere moet komen en het aantal keer dat de ouders aanwezig moeten zijn. Welk soort training de jongere volgt, hangt af van wat hij nodig heeft om ander gedrag aan te leren en wat de opgelegde straf is.
De jongere heeft 8 tot 14 keer een trainingsbijeenkomst. De trainingen zijn meestal 1 en soms 2 keer per week. De ouders zijn in ieder geval aanwezig bij het eerste gesprek en het eindgesprek. Bij de plus-soorten krijgen jongere en ouders ook samen training, en zijn er bijeenkomsten alleen voor de ouders.
Leerstraf So-Cool
De leerstraf So-Cool is een training waarbij de jongere sociale vaardigheden leert. Het gaat bijvoorbeeld over hoe de jongere met mensen omgaat en hoe dit misschien anders of beter kan. Of hoe de jongere aan kan geven dat hij iets niet wil. So-Cool is speciaal voor jongeren die wat meer moeite hebben met leren. Tijdens de training zal gezocht worden naar een buddy. Een buddy is iemand die de jongere goed kent en die hem gaat helpen bij de training.
Er zijn 2 soorten So-Cool-trainingen: regulier en verlengd. Het verschil tussen de soorten is het aantal keer dat de jongere moet komen. Welk soort training de jongere volgt, hangt af van wat hij nodig heeft om ander gedrag aan te leren en wat de opgelegde straf is.
De jongere heeft 17 of 23 keer een trainingsbijeenkomst. De trainingen zijn meestal 1 en soms 2 keer per week. Na elke training krijgt de jongere huiswerk. De ouders zijn in ieder geval bij het eerste gesprek, bij het eindgesprek en bij een gesprek op ongeveer de helft van de training. Ook is er een bijeenkomst waarbij de jongere en ouders samen training krijgen.