Interlandelijke adoptie per direct opgeschort

Minister Dekker heeft vandaag besloten dat interlandelijke adoptie per direct wordt opgeschort. Hij deed dit naar aanleiding van de aanbevelingen in het eindrapport van de Commissie Interlandelijke Adoptie dat vandaag verscheen.

Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid is de Centrale autoriteit Kinderaangelegenheden (Ca) stelselverantwoordelijk voor interlandelijke adoptie.

Een interlandelijke adoptie is een adoptie waarbij een kind vanuit het buitenland wordt geadopteerd.

De RvdK onderzoekt of de aspirant adoptieouders geschikt zijn voor adoptie en brengt advies uit. Mede op basis van dit advies krijgen de aspirant adoptieouders een beginseltoestemming van de Minister van Rechtsbescherming. Hierin staat dat zij volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie geschikt zijn om een buitenlands kind te adopteren.

Wat betekent de opschorting voor het werk van de RvdK?

De minister schort op dit moment de interlandelijke adoptie op. Dit betekent dat de RvdK per direct is gestopt met onderzoeken naar de geschiktheid van aspirant adoptieouders in zaken waarbij sprake is van een eerste adoptie van een buitenlands kind.

Voor informatie over Interlandelijke adoptie en de gevolgen van de opschorting kunt u contact opnemen met de Ca.