Tekort begeleiders voor jongeren met taakstraf: RvdK start campagne

Kijk jij liever naar de toekomst van jongeren? Gun je ze een tweede kans, ook als dit uitdagend kan zijn? Word dan ook taakstrafbegeleider. Zo help je jongeren én de samenleving vooruit. De Raad voor de Kinderbescherming start een campagne om meer begeleiders te krijgen bij de uitvoering van taakstraffen door jongeren. Dit is hard nodig; de laatste jaren is het steeds lastiger om begeleiders en geschikte werkplekken te vinden. De RvdK is vooral op zoek naar mensen die jongeren extra begeleiding kunnen bieden, want de RvdK ziet steeds vaker jongeren met onder andere extreem schoolverzuim of problemen thuis.

“Het is belangrijk dat begeleiders en hun werkgevers zich belangeloos inzetten voor jongeren die een tweede kans verdienen. Voor jongeren met een taakstraf en voor de samenleving is dit ontzettend waardevol. Ook al zijn ze de fout in gegaan, jongeren verdienen een tweede kans. Ze krijgen weer toekomstperspectief. En elke jongere die zijn taakstraf afrondt, doet iets terug voor de maatschappij,” vertelt Herke Elbers, algemeen directeur RvdK.

Demissionair minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker start de campagne ‘Word taakstrafbegeleider’. Hij geeft de officiële RvdK-werkmap aan de taakstrafbegeleider van projectplaats Jeugdcentrum Samson. Minister Dekker: “Taakstrafbegeleiders doen fantastisch werk. Ze zorgen ervoor dat jongeren hun taakstraf uitvoeren en tegelijkertijd ondersteunen ze jongeren. Als taakstrafbegeleider kun je bijdragen aan betere toekomstkansen voor de jongere én aan een veilige samenleving.”

Werkplekken via gemeenten bieden veel mogelijkheden voor jongeren. Zoals plekken in de groenvoorziening, op een kinderboerderij, een sociale werkvoorziening of de milieustraat. Ook sportverenigingen en zorginstellingen zijn geschikte werkplekken.

Juiste werkplek voor jongere met meerdere problemen

Een taakstraf kan bestaan uit een werkstraf, een leerstraf of een combinatie daarvan. Bij een werkstraf moet de jongere in zijn vrije tijd onbetaald werk doen. Bij een leerstraf volgt de jongere een training om zijn gedrag en sociale vaardigheden te verbeteren.

Het doel van de taakstraf is niet alleen de misstap te bestraffen, maar de jongere ook iets bij te brengen. De taakstraf helpt te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. Onder meer door ze zelfinzicht te geven, nuttige competenties te laten ontwikkelen, een normaal leefritme en werkervaring te bieden.

Uit onderzoek van de RvdK in Brabant blijkt dat de helft van de gezinnen van jongeren met een taakstraf ook bekend is met instanties voor vrijwillige jeugdhulp. In Den Bosch heeft 73% van de jongeren in het verleden hulpverlening gehad, in Eindhoven is dit 62%. Door deze instroom is de RvdK op zoek naar gemotiveerde begeleiders die de juiste begeleiding bieden en werken op een geschikte werkplek. Deze begeleiders willen omgaan met jongeren met moeilijk gedrag, vinden het leuk om voor hen een voorbeeld te zijn en geven hen de ondersteuning die nodig is.

Effect corona op uitvoering taakstraffen

De maatregelen tegen het Covid 19-virus hebben effect op beschikbaarheid van de werkplaatsen en de uitvoering van de taakstraffen. Het laten uitvoeren van de werkstraf is afgelopen periode een stuk moeilijker geworden. Kringloopwinkels, zorgboerderijen en sportverenigingen moesten hun deuren sluiten. Gelukkig zijn er momenteel nog projectplaatsen die jongeren kunnen en willen ontvangen.

Op de website Wordtaakstrafbegeleider.nl staat informatie over deze campagne en hoe u zich kunt aanmelden als begeleider of werkplek.

taakstrafbegeleider Angelina