Experts in talkshow Raad voor de Kinderbescherming: luisteren naar kinderen cruciaal bij aanpak kindermishandeling

Luisteren naar kinderen is cruciaal bij de aanpak van kindermishandeling, zo benadrukten vier experts tijdens de door de Raad voor de Kinderbescherming georganiseerde talkshow ‘De Raad in gesprek’. De talkshow werd gehouden in het kader van de Week tegen Kindermishandeling, die de Raad voor de Kinderbescherming dit jaar voor het eerst medeorganiseerde.

Het thema van de Week tegen Kindermishandeling was dit jaar ‘Praat met elkaar’. Om professionals handvatten te bieden hoe het gesprek aan te gaan over kindermishandeling werden er in de week van 14 – 20 november 2022 verschillende activiteiten georganiseerd door allerlei organisaties in het land. Ruim 450 professionals in de jeugdbescherming keken live mee naar de talkshow op woendag 16 november 2022.

Talkshow 'De Raad in de gesprek'

Bellen over kindermishandeling

Roline de Wilde, directeur van Stichting De Kindertelefoon die ruim duizend gesprekken voert met kinderen per dag, benadrukte dat het voor kinderen vaak een hele stap is om te vertellen over hun mishandeling, verwaarlozing of misbruik. Ze weten vaak heel goed dat zo’n stap grote consequenties heeft voor hun ouders, twijfelen of het ernstig genoeg is of denken zelfs dat ze de mishandeling en verwaarlozing aan zichzelf te danken hebben.  

Psychische manipulatie

Schrijver Israel van Dorsten, die zelf jarenlang opgesloten en mishandeld werd door zijn vader en daar het boek ‘Wij waren, Ik ben. Weg uit Ruinerwold’ over schreef, beaamde dat. Ook hij dacht dat het normaal was wat er gebeurde en het vooral aan hem lag. Hij riep professionals op om niet alleen te kijken naar de fysieke kant van kindermishandeling, maar vooral ook naar de psychische manipulatie van ouders. Omdat hij daarin zat sprak hij lange tijd niet met de buitenwereld. “Uit zo’n psychische manipulatie kan je je alleen stap voor stap losmaken.”

Loyaliteit naar ouders

Herke Elbers, directeur van de Raad voor de Kinderbescherming die altijd met kinderen praat in beschermingsonderzoeken, herkende dat. “Kinderen moeten vaak eerst ontschuldigd worden.” In de gesprekken zijn we ons heel erg bewust van de loyaliteit naar ouders van kinderen en het schuldgevoel dat hen vaak wordt aangepraat. Maar wanneer je daar van bewust bent, een veilige omgeving creëert en kinderen weten wat er wel en niet gebeurt met hun verhaal, blijkt het doorgaans wel mogelijk om te praten over mishandeling, verwaarlozing en misbruik. En dat is noodzakelijk voor ons om een adequaat beeld te hebben van de noodzaak van kinderbeschermingsmaatregelen, zo benadrukte zij.

Kinderbeschermingsmaatregelen

Majone Steketee, bijzonder hoogleraar intergenerationele overdracht van geweld in gezinnen aan de Erasmus Universiteit en directeur van het Verwey-Jonker instituut, ging tijdens de talkshow in op de effectiviteit van kinderbeschermingsmaatregelen. Uit recent onderzoek dat zij leidde blijkt dat het geweld in gezinnen wel degelijk afneemt na kinderbeschermingsmaatregelen, en in een derde van de gezinnen zelfs helemaal verdwijnt. Maar in de helft van de gezinnen duurt het geweld ook na kinderbeschermingsmaatregelen voort, aldus Majone Steketee. Haar conclusie: we zijn op de goede weg, maar er is nog een lange weg te gaan voor alle kinderen in Nederland kunnen opgroeien in een veilige omgeving. 

Talkshow terugkijken