Steeds meer jongeren radicaliseren online
Het OM en de Raad voor de Kinderbescherming zien een toename in het aantal jongeren dat online radicaliseert. Dit gebeurt vaak zonder dat ouders, verzorgers of scholen het doorhebben.
Extremistische content in algoritme
Er is een significante stijging zichtbaar van jongeren die, ogenschijnlijk uit het niets, verdacht worden van ernstige strafbare feiten zoals het voorbereiden van een terroristische aanslag. Zij zijn vaak geradicaliseerd op sociale media, zonder dat hun omgeving hier aanwijzingen van heeft opgevangen. Algoritmes van sociale media spelen hier een belangrijke rol in: zo kan een jongere met interesse in de Tweede Wereldoorlog gemakkelijk belanden in een tijdlijn waarin steeds extremistischere content te zien is.
RvdK-medewerker Marlou de Jong sprak hierover met het AD, waarin ze aangeeft: ‘De uiterlijke kenmerken van een jihadist of rechts-extremist zijn er niet meer. Het kan zomaar je buurjongen of je buurmeisje zijn.’ Ook onderstreept ze de rol die de onlinewereld speelt in het radicaliseringsproces: ‘Die onlinewereld is echt een tweede wereld, naast de dagelijkse realiteit. Een groot aantal van deze kinderen heeft gewoon vrienden, doet het goed op school en gaat naar de sportclub.’
Praat met kinderen over hun online gedrag
De Jong gaf in Nieuwsuur, het NOS Journaal en EditieNL ook aan dat het voor ouders en verzorgers belangrijk is om met kinderen te praten over hun online gedrag. “We leren kinderen van jonge leeftijd wat een kinderlokker is, maar we wijzen niet op de fuik waar je online in terecht kan komen. Tegelijkertijd weten we dat opgroeiende kinderen, pubers, het niet alleen kunnen.’’, aldus De Jong.