In Nederland is het niet meer mogelijk om een procedure te starten voor het adopteren van een kind uit het buitenland. Procedures die al gestart zijn, lopen nog wel door. Adoptie van een in Nederland geboren kind is nog wel mogelijk.
Recente ontwikkelingen adoptie
Interlandelijke adoptie wordt in een periode van 6 jaar zorgvuldig afgebouwd. Op deze manier kunnen landen van herkomst en vergunninghouders zich voorbereiden op de situatie waarin Nederland stopt met interlandelijke adoptie. Daarnaast krijgen aspirant-adoptiefouders met deze afbouwtermijn een redelijke periode om hun adoptieprocedure voort te zetten. Met dit afbouwplan geeft staatssecretaris Struycken uitvoering aan de motie die op 16 april jl. door de Tweede Kamer is aangenomen om interlandelijke adoptie af te bouwen. Deze motie volgt op het rapport van de Commissie Joustra uit 2021 waarbij is vastgesteld dat ook in een strenger ingericht systeem de kans op misstanden niet kan worden uitgesloten.
Alle aspirant-adoptiefouders die op dit moment een adoptieprocedure hebben lopen, krijgen gedurende de afbouw de mogelijkheid deze procedure voort te zetten. Gezien het beperkte aantal adopties per jaar is de kans om een adoptie te realiseren voor een deel van deze aspirant-adoptiefouders zeer klein. Dit betreft vooral aspirant-adoptiefouders die in het begin van het adoptieproces zitten.
Voor meer informatie verwijzen wij naar de volgende websites:
Het is belangrijk dat kinderen op een veilige en gezonde plek kunnen opgroeien. Op dit moment hebben we nog een wettelijke taak in het screenen van aspirant-adoptieouders voor de procedures die nog lopen. We hechten veel belang aan het zorgvuldig screenen van ouders die een kind willen adopteren, zodat het kind veilig kan opgroeien.
- Het doen van gezinsonderzoek van aspirant-adoptieouders
- Uitvoeren van aanvullend onderzoek op verzoek van de Centrale Autoriteit (CA)
- Onderzoek naar mogelijke illegale adoptie
Gezinsonderzoek van aspirant-adoptieouders
Belangrijk onderwerp van gesprek zijn de identiteitsvragen die te maken hebben met adoptie. Veel aandacht is er ook voor het belang van kinderen om te weten waar ze vandaan komen. En ook: wie hun biologische ouders zijn en onder welke omstandigheden ze zijn afgestaan.
Advies aan de CA
Het gezinsonderzoek leidt tot een advies van de Raad voor de Kinderbescherming aan de CA over de geschiktheid om een kind te adopteren. De CA neemt op basis daarvan een besluit over het verlenen van een beginseltoestemming. Dit is de formele toestemming om een kind te mogen adopteren uit het buitenland. Na het verkrijgen van een beginseltoestemming kunnen aspirant-adoptieouders zich inschrijven bij één van de vergunninghouders. Dat zijn Nederlandse instanties die mogen bemiddelen met adoptiebureaus in het buitenland.
Uitvoeren van aanvullend onderzoek op verzoek van de CA
Op verzoek van de CA kan de Raad voor de Kinderbescherming aanvullend onderzoek doen. Bijvoorbeeld bij een adoptievoorstel voor meer dan 2 kinderen. Of wanneer het gaat om kinderen met complexe 'special needs'.
Onderzoek naar mogelijke illegale adoptie
Raad voor de Kinderbescherming houdt toezicht op het naleven van de regels over het adopteren van een kind uit het buitenland. Wanneer volwassenen tegen de wettelijke regels in een (buitenlands) kind in hun gezin opnemen, dan is dat strafbaar. We doen dan aangifte en nemen contact op met de IND als dat nodig is. Er volgt een onderzoek naar de opvoedsituatie zodat we kunnen beoordelen of een kinderbeschermingsmaatregel nodig is.
Kinderen die informatie willen over hun biologische ouders, en ouders die informatie willen over een kind dat zij hebben afgestaan, kunnen terecht bij de Raad voor de Kinderbescherming. We bekijken of de informatie beschikbaar is, en welke informatie het kind of de ouder mag bekijken. We passen hierbij de Algemene verordening gegevensbescherming toe.
Meer weten over (mijn) afstamming.