Heb jij een taakstrafplaats beschikbaar? En zie je het zitten om taakstrafbegeleider te worden? Kom met ons in contact.
Geef jij jongeren een tweede kans?
Heb jij een taakstrafplaats beschikbaar? En zie je het zitten om taakstrafbegeleider te worden? Kom met ons in contact.
Geef jij jongeren een tweede kans? We zijn op zoek naar organisaties waar jongeren hun taakstraf kunnen uitvoeren, met taakstrafbegeleiders die hen enthousiast op weg helpen. Draag bij aan een positieve verandering: help jongeren en de samenleving vooruit.
Heb jij het in je om taakstrafbegeleider te worden?
Taakstrafbegeleiders zijn onmisbaar in de samenleving. Zij bieden taakstrafplaatsen en begeleiding aan jongeren die een taakstraf moeten uitvoeren. Door deze jongeren te ondersteunen, helpen ze hen te leren van hun fouten. Begeleiders zijn niet alleen toezichthouder, ze kunnen ook een mentor en een positief voorbeeld zijn. Vooral op momenten dat een jongere het moeilijk heeft.
Door jongeren met een taakstraf te begeleiden, verbeter je hun toekomstkansen en draag je bij aan een veiligere samenleving.
Dit past goed binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen, omdat je actief bijdraagt aan de gemeenschap.
Je krijgt extra ondersteuning bij je dagelijkse werkzaamheden zonder daar extra kosten voor te maken. Jongeren met een taakstraf zijn bijvoorbeeld in te zetten voor taken zoals schoonmaken, groenvoorziening en activiteitenbegeleiding in een buurthuis. Benieuwd of de werkzaamheden die jij in gedachte hebt geschikt zijn? Neem dan contact met ons op.
Nee, je krijgt geen financiële vergoeding. De jongere krijgt ook geen vergoeding en we vinden een gelijk behandeling belangrijk.We organiseren om de twee jaar een dag voor alle taakstrafbegeleiders.
Ja, iedere jongere is verzekerd tijdens de uitvoering van zijn taakstraf. De Raad voor de Kinderbescherming is verplicht om dit te regelen. Deze plicht staat ook in het contract dat de Raad voor de Kinderbescherming met elke taakstrafplaats afsluit.
Nee, begeleiders mogen zelf kiezen hoe vaak, hoeveel uren en in welke periode zij een jongere willen begeleiden. De Raad voor de Kinderbescherming is blij met alle uren die je aanbiedt op de werkplek. De coördinator taakstraffen past de werktijden van de jongere aan in overleg met jou. Ook kun je de begeleiding in overleg overdragen aan een collega die jij geschikt vindt voor deze taak.
Wanneer een jongere een strafbaar feit pleegt en wordt aangehouden, volgt een uitgebreid traject. Uiteindelijk beslist de rechter of er een straf wordt opgelegd en zo ja, welke. De stappen van dit proces worden hier uitgelegd. Als de kinderrechter besluit tot een werkstraf, zorgt de Raad voor de Kinderbescherming voor de coördinatie van de plaatsing van de jongere bij een taakstrafplaats. In dit overzicht van stappen van een taakstrafzie je wat er daarna gebeurt.
Ja, dat mag. De Raad voor de Kinderbescherming streeft ernaar jongeren te motiveren na te denken over hun toekomst, zoals opleiding en talenten. Als jongeren al een duidelijk beroepsbeeld hebben, probeert de coördinator taakstraffen hen te plaatsen in een relevante sector. Zo krijgen ze een voorproefje van het werkterrein. Bij interesse in de zorg, kunnen ze bijvoorbeeld in een verzorgingshuis geplaatst worden, waar ze starten met basiswerkzaamheden zoals schoonmaken of afwassen.
Voordat je een organisatie aanmeldt als taakstrafplaats, heb je eerst overleg met de coördinator taakstraffen van de Raad voor de Kinderbescherming. In dit gesprek overleggen we de mogelijkheden rondom gedrag en begeleidingsbehoefte. Wat past wel, en wat past niet. De Raad voor de Kinderbescherming zorgt ervoor dat je alleen jongeren krijgt die passen bij jouw voorkeuren. Om privacyredenen deelt de Raad voor de Kinderbescherming normaal gesproken niet welke delicten jongeren hebben begaan. Jongeren mogen dit zelf wel delen als zij dat willen. Vaak gebeurt dit ook nadat ze zich op hun gemak voelen binnen de organisatie.
Nee, dat is niet de bedoeling. Voor jongeren is het niet prettig om gelabeld te worden. Het is leerzamer voor hen dat ze worden gezien als een medewerker die deel uitmaakt van het team, bijvoorbeeld als stagiair of vrijwilliger. Op deze manier ervaren ze het beste hoe het is om ergens te werken.
Bij Halt gaat het altijd om jongeren die voor het eerst een taakstraf moeten uitvoeren. Het gaat dan om straffen van maximaal 20 uur. De jongere wordt via de politie, het OM of de leerplichtambtenaar rechtstreeks naar HALT verwezen. Zij krijgen daarbij geen aantekening in het justitieel documentatieregister.
De Raad voor de Kinderbescherming werkt met jongeren die soms zwaardere straffen krijgen, tot wel 240 uur. Sommige van deze jongeren hebben misschien al eerder een taakstraf gehad. Ze komen bij de Raad voor de Kinderbescherming omdat het OM of de kinderrechter dat heeft besloten. Voordat ze een taakstraf krijgen, kijkt de Raad voor de Kinderbescherming soms hoe het thuis gaat bij de jongere. Dit doen ze om te helpen de beste straf te vinden. Als de Raad voor de Kinderbescherming kijkt naar hoe het thuis gaat, betekent dit dat ze zich zorgen maken over de situatie van de jongere. Meer over taakstraffen lees je op de pagina taakstraffen.