De RvdK publiceert de Kijk op Kinderbescherming: Op afstand en toch dichtbij

De behandeling van onderzoeken door de RvdK is ondanks de coronamaatregelen altijd doorgegaan. “Wij blijven doorwerken, ook tijdens de perioden met een lockdown en corona. Juist voor de kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Het blijft voor hen een zware tijd door de coronamaatregelen,” aldus Herke Elbers, Algemeen Directeur RvdK. “Zelden kwam het er zo op aan: hoe kunnen we als RvdK op afstand toch dichtbij zijn?“

Beeld: ©RvdK

Kijk op Kinderbescherming

In deze Kijk op Kinderbescherming zoomen we daar meer op in. We gaan in gesprek met raadsonderzoekers, ex-cliënten en ketenpartners. Hoe hebben wij onze werkwijze aangepast naar de nieuwe realiteit? Hoe kunnen wij, samen met onze ketenpartners, ervoor zorgen dat ieder kind tijdig de juiste hulp en interventie krijgt? Zo werkt de RvdK nauw samen met het Openbaar Ministerie (OM) om jongeren die langer dan een half jaar moet wachten op de behandeling van zijn strafzaak te voorkomen. Toch is een groeiend gebrek aan zittingsruimte, de realiteit door corona. De RvdK, het OM en de rechtbank in Arnhem onderzochten wat hiertegen te doen is. Het resultaat? Minder wachtlijsten én beter passende straffen.

Instroomcijfers en ontwikkelingen

Van de ruim 17 miljoen inwoners in Nederland zijn er ca 3,4 miljoen jonger dan 18 jaar. Ongeveer 1% van deze jongeren komt in aanraking met de Raad voor de Kinderbescherming. In 2020 ziet de RvdK een daling van de instroom van onderzoeken op het gebied van Gezag en Omgang en Straf ten opzichte van 2019. Het aantal beschermingsonderzoeken is iets gestegen. Er is geen toename van het aantal spoedzaken bij Bescherming. Het aantal onderzoeken schoolverzuim is versterkt gedaald.

De volledige instroomcijfers per onderwerp zijn terug te vinden op onze website bij de instroomcijfers. Hier vindt u de instroomcijfers per jaar en per kwartaal, zowel op landelijk niveau, als op het niveau van Jeugdzorgregio en gemeente.

cover jaarbericht rvdk