Ouders die hun kind hebben afgestaan, bijvoorbeeld ter adoptie of na draagmoederschap, willen soms later weten hoe het met kind gaat. Voor informatie over een kind dat is afgestaan, kunnen ouders terecht bij de Raad voor de Kinderbescherming.
Stap voor stap
Meer te weten komen over een kind dat is afgestaan
Ouders die informatie zoeken over het kind dat ze hebben afgestaan, kunnen een verzoek indienen bij de Raad voor de Kinderbescherming. Dit kan bij de RvdK-regiolocatie in de regio waar het kind is geboren.
Ouders die de wens hebben om ook echt in contact te komen met hun kind, kunnen terecht bij Fiom. Deze stichting begeleidt mensen bij het vinden van familie.
Een ouder die verzoekt om informatie over zijn kind, mag als het mogelijk is, het dossier bekijken. In ieder geval het deel van het dossier waarin hij vermeld staat of dat over hemzelf gaat. Als ouder heb je geen recht op informatie over je kind. Om een besluit te kunnen nemen over het verzoek om informatie, zoekt de Raad voor de Kinderbescherming in ieder geval contact met het kind. Wat vindt hij van het verzoek? Het is dus niet vanzelfsprekend dat een ouder de informatie over het kind krijgt.
De Raad voor de Kinderbescherming besluit welke informatie uit het dossier de ouder mag bekijken. De RvdK baseert dit besluit op de reactie van het kind en de verzamelde informatie.
De Raad voor de Kinderbescherming informeert iedereen die betrokken is bij het dossier over het besluit.