Ik wil pleegouder worden
Pleegouder worden is een ingrijpende stap. Een pleegouder zorgt voor een kind dat tijdelijk niet bij zijn ouders kan opgroeien. Een pleegkind is kwetsbaar, daarom is pleegouder zijn een grote verantwoordelijkheid.
Bij iemand die pleegouder wil worden, kijkt de Raad voor de Kinderbescherming in het zogenoemde strafblad en in het eigen archief of er risico's zijn bij het opvoeden van pleegkinderen.
Stap voor stap
Pleegouder worden
-
Stappen
-
Iemand die interesse heeft om pleegouder te zijn, kan voor informatie terecht bij een organisatie voor pleegzorg in de buurt. De pleegzorgorganisatie heeft een informatiepakket en houdt informatiebijeenkomsten over pleegouderschap. Na het volgen van een informatiebijeenkomst kan een geïnteresseerde zich aanmelden als aspirant-pleegouder.
De pleegzorgorganisatie vraagt aan de Raad voor de Kinderbescherming een verklaring van geen bezwaar voor de aspirant-pleegouder. Om die verklaring te kunnen geven, onderzoekt de Raad voor de Kinderbescherming het verleden van:
- de aspirant-pleegouder
- alle anderen die op het adres van de aspirant-pleegouder wonen en 12 jaar of ouder zijn
- personen waarmee de aspirant-pleegouder een relatie heeft en die op een ander adres wonen, maar die wel invloed kunnen hebben op de situatie waarin het pleegkind opgroeit.
Iedereen moet schriftelijk toestemming geven voor dit onderzoek, via het formulier Machtiging tot inwinnen van informatie door de Raad voor de Kinderbescherming.
-
In het onderzoek kijkt de Raad voor de Kinderbescherming naar mogelijke risico's bij de aspirant-pleegouder voor de opvoeding van een pleegkind. Dit heet screening.
De raadsmedewerker bekijkt de informatie die de overheid heeft over de aspirant-pleegouder en over de anderen in het onderzoek. Het gaat om de volgende informatiebronnen:
- Basisregistratie Personen: persoonsgegevens van alle inwoners in Nederland
- eigen archief van de Raad voor de Kinderbescherming
- Justitieel Documentatie Systeem: gegevens over misdrijven en overtredingen.
Als de raadsmedewerker hierin niets vindt, of iets vindt dat geen bezwaar is voor het pleegouderschap, dan geeft de Raad voor de Kinderbescherming een verklaring van geen bezwaar af. Als de aspirant-pleegouder al eens eerder een verklaring van geen bezwaar heeft aangevraagd, dan geeft de Raad voor de Kinderbescherming dit door aan de pleegzorgorganisatie.
Als de informatie wel leidt tot bezwaren of tot twijfels, dan nodigt de raadsmedewerker de aspirant-pleegouder uit voor een gesprek. Dit gesprek is nodig voor de beslissing over het geven van de verklaring van geen bezwaar. Als de Raad voor de Kinderbescherming besluit om de verklaring niet te geven, dan staat er ook de reden bij. De aspirant-pleegouder kan bezwaar maken tegen de beslissing.
-
Als de Raad voor de Kinderbescherming de verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven, dan gaat de pleegzorgorganisatie verder met de aspirant-pleegouder in gesprek. De pleegzorgorganisatie doet onderzoek of de aspirant-pleegouder geschikt is om pleegouder te zijn. De Raad voor de Kinderbescherming is hier niet meer bij betrokken.
Als de pleegzorgorganisatie de aspirant-pleegouder geschikt vindt als pleegouder, is het wachten op een match. De pleegzorgorganisatie zoekt bij elk pleegkind de passende pleegouder.
-