Als raadsonderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming heb je een belangrijke taak: je komt op voor de rechten van kinderen voor wie stabiel en veilig opgroeien niet vanzelfsprekend is. Wat het werk inhoudt en meer informatie over de functie lees je op deze pagina.
*Klassieke muziek speelt* Robert – Raadsonderzoeker: Als raadsonderzoeker kan ik echt iets betekenen voor kinderen en hun gezinnen. Ze komen bij ons als eerdere hulpverlening spaak is gelopen. Het is mijn taak om daar verandering in te brengen en als ik daar een bijdrage aan kan leveren, dat is het zinvolle van mijn werk.
Anushka – Raadsonderzoeker: We raken betrokken bij beschermingsonderzoeken, strafonderzoeken en gezag en omgangsonderzoeken. Bij beschermingsonderzoeken brengen we in kaart wat de zorgen zijn die spelen binnen een gezin. We praten met de ouders, met de kinderen en proberen met onze pedagogische en juridische blik tot de beste oplossing te komen voor het kind.
Robert – Raadsonderzoeker: Bij strafzaken bezoek je jongeren op het politiebureau. Dan is het onze taak, als medewerker van het spoed-team, om een rapport op te stellen waarin je een advies aan de rechter geeft of de jongere wel of niet vrij mag komen. Het rapport schrijf je in samenwerking met een multidisciplinair team.
Anushka – Raadsonderzoeker: Als raadsonderzoeker heb je sowieso een SKJ-registratie nodig. Je moet goed kunnen schrijven, want rapporteren is een heel belangrijk onderdeel van het werk, en je krijgt te maken met hele complexe zaken. Dus weerbaarheid is zeer belangrijk. Het is leuk om te weten dat je hybride kan werken. Dat betekent dat je veel ruimte krijgt om thuis te werken. Ook zijn we zelforganiserend als team en dat biedt meer ruimte om de beste keuzes te maken voor het werk.
Robert – Raadsonderzoeker: Werken bij de Raad voor de Kinderbescherming is een boeiende baan. Je bent een soort spin in het web, want je hebt te maken met ouders, met kinderen, en met instanties als scholen, rechtbanken, advocaten, officieren van justitie.
Anushka – Raadsonderzoeker: Soms kom ik thuis na een lange en zware dag, maar heb ik echt het gevoel dat ik heb bijgedragen in het leven van het kind. Het geeft echt een enorm gevoel van voldoening.
*Klassieke muziek speelt* Logo Raad voor de Kinderbescherming, Ministerie van Justitie en Veiligheid verschijnt in beeld. Beeldtekst: Werken bij de Raad voor de Kinderbescherming, is werken voor kwetsbare kinderen in Nederland. Vind jouw baan op www.werkenvoornederland.nl. *Klassieke muziek eindigt*
Het werk van een raadsonderzoeker
Zijn er ernstige zorgen of een kind veilig opgroeit? Dan komt de Raad voor de Kinderbescherming in beeld. Vaak krijgen we een verzoek van Veilig Thuis, een hulpverlener of gecertificeerde instelling (GI) om de situatie van een kwetsbaar kind in kaart te brengen. We onderzoeken dan wat de beste oplossing is voor het kind.
Als raadsonderzoeker doe je verschillende onderzoeken. Je spreekt met kinderen, hun ouders, familieleden en andere betrokkenen. Welke zorgen en risico’s zijn er? En welke mogelijkheden en oplossingen? Afhankelijk van het type onderzoek zijn er verschillende uitkomsten mogelijk. Je houdt rekening met verschillende invalshoeken en overlegt met een gedragsdeskundige en soms een juridisch deskundige. Vervolgens stel je een advies op en schrijf je een rapport. Hierin staat wat er volgens de Raad voor de Kinderbescherming nodig is om een kind veilig te laten opgroeien.
Op hoofdlijnen houden raadsonderzoekers zich bezig met:
Onderzoeksplannen maken
Gesprekken voeren met het gezin en andere betrokkenen
Zorgvuldig vastleggen van bevindingen
Overleggen met gedragsdeskundigen en juridisch deskundigen
Adviesrapporten schrijven voor de kinderrechter
Ja, een SKJ-registratie is verplicht. Omdat raadsonderzoekers te maken hebben met complexe en risicovolle problematiek. De adviezen van raadsonderzoekers kunnen grote invloed hebben op het leven van kinderen en hun ouders. Dat vraagt om professionals die aan kunnen tonen dat ze gekwalificeerd zijn. Met beroepsregistratie bij Kwaliteitsregister Jeugd laten professionals zien dat ze vakbekwaam zijn en dat ze blijven investeren in de kwaliteit van hun werk.
Met een jeugdprofiel van een hbo-opleiding Sociale Studies kun je meteen geregistreerd worden. Is je werkervaring en opleiding nog niet voldoende voor een SKJ-registratie? Dan moet je aanvullende scholing volgen of via een EVC-traject (Erkenning Verworven Competenties) een certificaat halen waarmee je je kunt registreren. Als je al werkervaring hebt, wordt er gekeken naar opleiding en werkervaring in de jeugdhulp of jeugdbescherming voor het toekennen van een SKJ-registratie.
Jaarlijks hebben we een beperkt aantal plekken beschikbaar voor professionals om via een traject bij HaKa een SKJ-registratie te behalen. Als je relevante werkervaring hebt in het veiligheidsomein, sociaal domein of zorgdomein kun je hiervoor in aanmerking komen. Je kunt onderstaande stappen volgen als je geen SKJ-registratie hebt, maar wel interesse hebt om als raadsonderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming te werken.
Oriënteer je goed op de inhoud van de functie. Bijvoorbeeld door de verhalen van raadsonderzoekers te lezen of een inloopbijeenkomst op een van onze locaties te bezoeken. Bij de vacatures kun je zien op welke locaties inloopbijeenkomsten gepland staan.
Bekijk in de vacaturetekst van de locatie waar jouw voorkeur naar uitgaat, of deze locatie plek heeft voor professionals zonder SKJ-registratie (zie onder functie-eisen).
Misschien kun jij je al wel registreren als SKJ-professional. Op Skjeugd.nl staat een test waarmee je dit kunt checken.
Kun jij je nog niet registreren en wil je advies over de trajecten die je kunt volgen? Meld je dan bij HaKa aan door een intakeformulier in te vullen en vermeld daarbij dat je interesse hebt in een vacature bij de Raad voor de Kinderbescherming. HaKa geeft je binnen 2 tot 3 werkdagen een advies.
Blijkt uit het advies van HaKa dat het mogelijk is om binnen één jaar een SKJ-registratie te behalen met één van hun trajecten? Dan zien we jouw sollicitatie graag tegemoet.
Een BIG-register artikel 3 registratie is gelijkwaardig aan registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Je mag dan dus aan de slag als raadsonderzoeker. Naast onderstaande, vinden we het belangrijk dat je ervaring hebt in het werken met kinderen en beschikt over een goede basiskennis van pedagogiek.
Herregistratie bij BIG
Werkervaring als raadsonderzoeker telt niet voor het BIG-register. Je kunt je dus niet in BIG her-registreren. Om te kunnen blijven werken als raadsonderzoeker zal je je dus bij SKJ moeten registreren als Jeugd- en gezinsprofessional. Overstappen van kamer is geen optie omdat het BIG-register los staat van het SKJ-register. Meer informatie vind je op de website van SKJ en in de SKJ Informatiebank.
Bekwaamheid
Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer om te zorgen dat de professionals werk doen waarvoor ze bekwaam zijn. Daarom is het onder andere belangrijk om het inwerkprogramma van de Raad voor de Kinderbescherming te volgen.
We doen ons best zo snel mogelijk te reageren op je sollicitatie.
Word je uitgenodigd voor een1e gesprek? Dan leren we je graag kennen en vinden we het leuk om meer te horen over jouw ervaring met het werk. We vertellen je over het team en de werkzaamheden.
We vragen je een online schrijfopdracht van 45 minuten te doen. Hiermee geven we je inzicht in het type casussen waarmee je te maken krijgt. En wij krijgen zo een indruk van hoe je analyseert en schrijft.
Het 2e gesprek vindt plaats op locatie zodat je een goed beeld krijgt van waar je mogelijk gaat werken. Nu kun je al je inhoudelijke vragen stellen.
Hierna voer je een arbeidsvoorwaardengesprek met een hr-medewerker en de vestigingsmanager
Gaan we met elkaar in zee? Dan ontvang je je contract per post en digitaal. Welkom bij de Raad voor de Kinderbescherming!
Inclusie
Bij de Raad voor de Kinderbescherming streven we naar diversiteit in de samenstelling van onze teams. Bij ons is iedereen welkom - ongeacht gender, leeftijd, culturele achtergrond, religieuze achtergrond of seksuele oriëntatie. Samen werken we voor kwetsbare kinderen in Nederland.
Maak kennis met onze recruiters
Heb je interesse in een baan bij de Raad voor de Kinderbescherming? Of zou je wat meer over het werk willen weten? Neem gerust contact op met een van onze recruiters. Ze vertellen je graag meer. Ook zijn ze je eerste aanspreekpunt bij vragen over je sollicitatie.