Iedereen kan informatie opvragen over wat de Raad voor de Kinderbescherming doet. Dat is geregeld in de Wet open overheid (Woo). Op deze pagina ziet u hoe u zo'n Woo-verzoek indient en hoe we het daarna verwerken.
Informatie die openbaar wordt, publiceren we bij documenten. Ook vindt u daar het Woo-verzoek (anoniem gemaakt) en het Woo-besluit.
Een Woo-verzoek indienen
Is de informatie waar u naar op zoek bent nog niet openbaar? Dan kunt u een Woo-verzoek indienen met het formulier Wet open overheid.
Meer informatie over Woo-verzoeken
Dient u uw Woo-verzoek liever schriftelijk in? Stuur het Woo-verzoek dan naar onderstaande adres.
Ministerie van Justitie en Veiligheid
Raad voor de Kinderbescherming
T.a.v. Juridische Zaken
Postbus 20301
2500 EH Den Haag
Het indienen van een Woo-verzoek is iets anders dan het opvragen van uw eigen dossier. Voor het opvragen van uw dossier kunt u een verzoek indienen via ons formulier: 'verzoek inzage dossier.'
Na ontvangst van het Woo-verzoek door de Raad voor de Kinderbescherming, ontvangt u een bevestiging. Als er nog vragen zijn over uw Woo-verzoek, neemt de behandelaar van het Woo-verzoek contact met u op.
De Raad voor de Kinderbescherming heeft 4 weken de tijd om een besluit op uw verzoek te nemen. Als het nodig is, kan deze termijn met maximaal 2 weken worden verlengd. Hier krijgt u dan een bericht van.
Het uitgangspunt is dat we alle informatie openbaar maken. Het kan zijn dat er informatie in de documenten staat die we niet openbaar mogen maken, bijvoorbeeld vanwege de privacy van personen. In het besluit staat welke informatie wel en niet openbaar is gemaakt. Ook lichten we toe waarom we bepaalde informatie niet openbaar maken.
Niet openbaar maken kan ook te maken hebben met de belangen van derden. Deze belanghebbenden kunnen een zienswijze indienen. Hierin staat waarom ze vinden dat informatie wel of niet openbaar kan worden gemaakt. We nemen de standpunten (zienswijze) van deze partijen mee in het besluit. Toch is de Raad voor de Kinderbescherming niet verplicht om deze standpunten op te volgen. Vanwege deze zienswijzeprocedure kan het langer duren voordat we het Woo-besluit nemen.
Heeft u vragen over de Woo? Neem dan contact op met Juridische Zaken van de Landelijke Staforganisatie van de Raad voor de Kinderbescherming via woo@rvdk.nl.
Als u het niet eens bent met het Woo-besluit, kunt u bezwaar indienen. Vervolgens kunt u ook beroep en hoger beroep indienen. In het Woo-besluit staat hoe u bezwaar of beroep aantekent.