Na alle gesprekken met betrokkenen, schrijft de raadsonderzoeker een rapport en bespreekt dat met u en meestal uw kind. Het rapport is dan nog niet definitief. In het rapport staat wat er is besproken en of er volgens ons verplichte hulp nodig is. U kunt reageren voordat het rapport definitief wordt.
Deze video staat ook op YouTube en is eenvoudig te delen.
Belangrijkste informatie in het rapport
In het rapport staat hoe het onderzoek is verlopen en hoe de raadsonderzoeker naar uw situatie kijkt. Ook leest u de belangrijkste punten die uit de verschillende gesprekken naar voren zijn gekomen.
Verplichte hulp, vrijwillige hulp of geen hulp
In het rapport staat of volgens de Raad voor de Kinderbescherming een beschermingsmaatregel (verplichte hulp) noodzakelijk is of dat vrijwillige hulpverlening voldoende is. Het komt ook voor dat er geen hulp nodig is.
De raadsonderzoeker bedenkt dat niet alleen, maar altijd met 1 of meer collega’s. Dit is meestal met een gedragsdeskundige en soms een juridisch deskundige.
U krijgt het rapport per e-mail of tijdens of kort na een gesprek met de raadsonderzoeker. Tijdens dat gesprek bespreekt de raadsonderzoeker het rapport met u. Ons uitgangspunt is dat de raadsonderzoeker het rapport ook met uw kind bespreekt. Lukt dat niet? Dan bespreekt de raadsonderzoeker wel wat er volgens ons nodig is om de situatie te verbeteren. Dat kan bij een kind vanaf ongeveer 5 jaar.
U kunt reageren voordat het rapport definitief wordt
Heeft u opmerkingen? Of staat er iets in het rapport dat echt niet klopt? Geef dit binnen 5 werkdagen door aan de raadsonderzoeker. De raadsonderzoeker past alleen feitelijke onjuistheden aan. Dus bijvoorbeeld: een datum of naam die niet klopt.
Uw reactie wordt toegevoegd aan het rapport
Uw reactie wordt wel altijd aan het definitieve rapport toegevoegd: onderin het rapport of als bijlage. Als het definitieve rapport naar de kinderrechter gaat, zit uw reactie daar dus bij.
Het definitieve rapport gaat naar de belanghebbenden: dat zijn in elk geval de ouders/verzorgers met gezag. In het rapport staat wie er allemaal nog meer een kopie krijgen.
Afhankelijk van de leeftijd krijgt uw kind ook een rapport of gedeelte daarvan. In het algemeen ontvangen kinderen vanaf 16 jaar het hele rapport. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar ontvangen in ieder geval hun eigen gespreksverslag. De Raad voor de Kinderbescherming bepaalt wat het kind precies krijgt.
De raadsonderzoeker kan ook (een gedeelte van) het rapport toesturen aan een hulpverleningsinstantie die betrokken is bij uw gezin. Dat kan ook zinvol zijn als uit ons onderzoek blijkt dat we denken dat vrijwillige hulpverlening voldoende is. De raadsonderzoeker bespreekt dat met u en uw kind van 16 jaar of ouder.
Zo nodig gaat het rapport naar de kinderrechter
Denken we dat een kinderbeschermingsmaatregel nodig is om de situatie voor uw kind te verbeteren? Dan gaat het definitieve rapport ook naar de kinderrechter. Samen met een verzoek (rekest) om een kinderbeschermingsmaatregel en soms een uithuisplaatsing. Ook de jeugdbeschermingsorganisatie die de mogelijke kinderbeschermingsmaatregel gaat uitvoeren, krijgt het rapport.
Gratis hulp van een advocaat
Als we de kinderrechter verzoeken om een eerste (spoed)uithuisplaatsing of gezagsbeëindigende maatregel, neemt de rechtbank contact met u op over een gratis advocaat. Lees meer over gratis rechtsbijstand op rijksoverheid.nl.
We begrijpen dat er veel op u afkomt. Misschien heeft u behoefte aan meer uitleg. Neem gerust contact op met de raadsonderzoeker. Of bel naar uw locatie als u nog niet in contact bent met een raadsonderzoeker. Het telefoonnummer vindt u bij locaties & contact.
Veelgestelde vragen over het rapport
Een rapport is beperkt geldig. Toch is niet precies te zeggen hoe lang dat is. Het gaat er vooral om dat een rapport een weergave is van de situatie op het moment van het onderzoek en de tijd daarvoor. Als voorbeeld: de Raad voor de Kinderbescherming kan de rechter niet 2 jaar later om een kinderbeschermingsmaatregel verzoeken met het oude rapport als onderbouwing. Dan zullen we moeten onderzoeken hoe de opvoedsituatie nu is.
Wel biedt een ouder rapport nog inzicht in hoe de situatie was op dat moment. Of kan het gebruikt worden om aan te tonen dat bepaalde zorgen eerder al een rol speelden in de gezinssituatie.
De raadsonderzoeker deelt de uitkomsten van het onderzoek en eventueel de uitspraak door de rechter ook met:
De persoon of instelling die de zorgen bij ons gemeld heeft.
Betrokken personen uit uw professionele netwerk. Dat doet de raadsonderzoeker als dit in het belang van uw kind is. U en uw kind van 16 jaar of ouder horen dit dan van de raadsonderzoeker.