Veelgestelde vragen
Let op: Maakt u zich zorgen over een kind? Neem dan altijd contact op Veilig Thuis: 0800-2000. U kunt deze melding ook anoniem maken. De medewerkers van Veilig Thuis weten wat er moet gebeuren. Iedereen kan er terecht, ook met vragen.
Maakt u zich zorgen over een kind? Neem dan gerust contact op met Veilig Thuis. U kunt bij Veilig Thuis ook vragen stellen en advies vragen. Iedereen kan contact opnemen: ouders en kinderen, maar ook buren, familie, een leraar of huisarts. Lees meer over Veilig Thuis.
Het kwaliteitskader beschrijft de taken en bevoegdheden van de Raad voor de Kinderbescherming, welke waarden daarbij het moreel kompas vormen, hoe we de kwaliteit van ons werk waarborgen en wat cliënten van ons mogen verwachten. Bekijk het kwaliteitskader van 2023.
De Raad voor de Kinderbescherming doet verschillende onderzoeken in het belang van het kind. Wij voeren deze onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde manier uit, maar raadsonderzoekers bepalen zelf hoe het onderzoek precies wordt uitgevoerd. Afhankelijk van de situatie van kind en ouders kan het onderzoek anders verlopen. Bekijk hier hoe een raadsonderzoek verloopt.
De Raad voor de Kinderbescherming doet verschillende soorten onderzoeken. Hoe een gesprek precies verloopt, hangt af van het onderzoek en met wie de raadsonderzoeker praat. Hij of zij voert gesprekken met kind, ouders en anderen die het kind goed kennen. De raadsonderzoeker wil te weten komen hoe het met het kind in zijn omgeving gaat. Is het kind veilig? Ontwikkelt het kind zich goed? Lees meer over hoe een raadsonderoek verloopt.
In Nederland is het niet meer mogelijk om een procedure te starten voor het adopteren van een kind uit het buitenland. Procedures die al gestart zijn, lopen nog wel door. Adoptie van een kind in Nederland is op dit moment nog wel mogelijk. Bekijk alle informatie over adopties binnen Nederland.
Als de politie een jongere verdenkt van het plegen van een strafbaar feit, houdt de politie de jongere aan en neemt de politie de jongere voor verhoor mee naar het politiebureau. Voorafgaand aan dat verhoor heeft de jongere het recht om met een advocaat te praten. De politie regelt een advocaat voor de jongere. De rest van de stappen staan uitgelegd op de pagina: onderzoek bij aanhouding van de jongere.
Na overlijden van de ouders van een minderjarig kind moet een rechter de voogdij over het kind aan een ander toewijzen. Als ouders hun wensen voor voogdij over hun kind niet hebben vastgelegd, wijst de familie meestal zelf een voogd aan. Als dit tot vragen of onenigheid leidt, vraagt de rechter advies aan de Raad voor de Kinderbescherming. Alle informatie staat op de pagina ‘voogdij als ouders overlijden.’
Onze vacatures en stageplekken zijn te vinden op onze pagina: werken bij de Raad voor de Kinderbescherming. Op deze pagina staat ook informatie over het sollicitatieproces.
We zijn op zoek naar organisaties waar jongeren hun taakstraf kunnen uitvoeren, met taakstrafbegeleiders die hen enthousiast op weg helpen. Draag bij aan een positieve verandering: help jongeren en de samenleving vooruit. Wil je meer informatie of wil je je aanmelden als taakstrafbegeleider? Vul dan het formulier in om de taakstrafplaats aan te melden.
- Loopt er al een raadsonderzoek? Neem dan contact met ons op.
- Loopt er geen raadsonderzoek? Het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) geeft informatie en advies bij (dreigende) ontvoeringen van kinderen naar het buitenland. U kunt contact opnemen met het Centrum IKO om uw situatie te bespreken.
- Is uw kind ontvoerd naar het buitenland? Neem contact op met de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IK) en de RvdK als er al een raadsonderzoek loopt.
Lees meer over internationale kinderontvoering en wat u kunt doen.
Bent u benieuwd naar de voortgang van uw lopende (beschermings)onderzoek of wilt u delen van uw dossier inzien? Dien dan een verzoek in via het formulier.
Bent u specifiek op zoek naar meer informatie over uw afstamming, dan kunt u een informatieverzoek indienen via het formulier: 'ik wil meer weten over mijn afstamming.'
Stel uw vraag
Staat uw vraag er niet tusssen? Neem contact met ons op.